Een kasboek bijhouden is verplichte kost voor iedere ondernemer die te maken heeft met kasgeld. Onder kasgeld wordt verstaan: contanten die worden gebruikt als betaalmiddel binnen de onderneming. Een kasboek bijhouden is van belang, omdat je dan precies kunt volgen waar het contante geld vandaan komt en waar het naar toe gaat. Kassatellen.nl kan je daar bij helpen. Vraag nu een demo aan die je de eerste maand gratis kunt gebruiken om zelf te kijken wat de voordelen zijn van kassatellen.nl.

Kasboek bijhouden verplicht

Of je het nu wilt of niet, het bijhouden van een kasboek is verplicht voor jou als ondernemer. De belastingdienst wil namelijk precies weten hoeveel geld jij in de zaak hebt en hoeveel er ieder jaar in- en uitgaat. Bovendien wil de belastingdienst van jou weten wat jouw omzet en kosten gedurende een jaar waren. Deze kunnen zij uiteraard gedeeltelijk herleiden via de door jou aangeleverde documenten zoals facturen en kassa rapporten. Een tweede aanknopingspunt vormt de kasstand en het kasboek. Zo kan de belastingdienst eigenlijk controleren of hetgeen jij aangeeft ook correspondeert met wat er daadwerkelijk in de kas zit. Een kasboek bijhouden doe je dus voor jezelf, maar het is ook verplicht gesteld in Nederland. Een goed kasboek werk je dagelijks bij. Aan het einde van de dag maak je de kas op en verwerk je alle mutaties in het kasboek. Op die manier weet je dat jouw werkelijke kas continu gelijk loopt met jouw kasboek.

Online kasboek bijhouden op kassatellen.nl

Kasboek bijhouden op papier

Vroeger was papier de enige manier om een kasboek bij te houden. Een kasboek werd op papier bijgehouden, vaak onder begeleiding van een boekhouder. De ondernemer houdt zelf een map bij en de boekhouder legt uit hoe de ondernemer het kasboek moet bijhouden. Een kasboek op papier is erg prettig, daar je niets anders nodig hebt dan een pen en papier. Bovendien zijn veel mensen nog altijd gewend om zaken op papier vast te leggen. Echter, er kleven ook nadelen aan het bijhouden van een kasboek op papier. Het grootste nadeel is dat je veel risico loopt. Als het kasboek namelijk kwijt raakt of om wat voor reden dan ook sneuvelt, heb je geen kopie. Je zult dan een nieuw kasboek bij moeten gaan houden en van het oude document een schatting moeten maken. De administratie klopt op die manier dus per definitie niet. Tegenwoordig zijn er zoveel handige tools beschikbaar die jou een kasboek digitaal bij laten houden en ook nog eens zorgen voor een backup. Superhandig en veilig!

Kasboek bijhouden gratis

Gratis een kasboek bijhouden kan! Je kunt natuurlijk gewoon in Microsoft Excel aan de slag gaan. Als je een beetje handig bent met Excel heb je al snel een prettig werkbaar kasboek opgesteld, helemaal gratis! Bij kassatellen.nl bieden wij een online tool aan die weliswaar niet helemaal gratis is, maar wel schappelijk geprijsd. Voor slechts € 10 per maand kun je op kassatellen.nl jouw online kasboek bijhouden. Het voordeel van dit kasboek boven het kasboek dat je zelf in Excel gaat maken is dat wij zeker weten dat alle berekeningen correct zijn. Je hebt dus gegarandeerd een kloppende administratie. Bovendien zorgen wij voor een backup, waardoor je nooit verrast kunt worden door een eventuele crash van je computer. Sterker nog, je bent niet langer gebonden aan jouw eigen computer, want je kunt onze tool altijd en overal ter wereld bereiken via het internet, zelfs via je smartphone! En als klap op de vuurpijl kun je ook nog eens een koppeling leggen met jouw boekhouding, waardoor je bespaart op accountantskosten. Niet gratis dus, maar wel kostenbesparend!